Baile Olaneşti – o stațiune pentru patru sanatae 20/01/2020
Cazare BAILE OLANESTI

Băile Olanesti – o stațiune pentru patru anotimpuri

Descoperă Băile Olăneşti, staţiunea balneoclimaterică care te ajută să îţi regăseşti echilibrul interior şi starea de sănătate cu ajutorul apelor cu efect terapeutic. Relaxează-ţi simţurile pe aleile umbrite care te duc către izvoarele cu ape minerale pentru tratament şi respiră aerul curat din zonă. Coboară lângă râul Olăneşti şi ascultă susurul apei, închide ochii şi lasă-te purtat de energiile subtile ale naturii.

CAZARE BĂILE OLĂNEŞTI

Statiunea Baile Olanesti este una dintre putinele localitati din tara care intruneste in chip armonios doi factori naturali de cura: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral constituit din apele minerale. Statiunea Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna sunt necaptate. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

Baile Olanesti

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829-1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.

Izvorul 24 - Băile Olănești

24 de primăvară - Băile Olănești

Gruparea izvoarelor din Băile Olănești
În 1910, dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Băile Olănești în mai multe categorii în funcție de compoziția chimică și acțiunea lor asupra organismului:

14 arcuri iodate
6 surse de sulfură de sodiu și clorură
4 izvoare cu ape diuretice
1 arc bicarbonat, cu emisii abundente de gaze
2 arcuri purgative
2 arcuri feroase
2 arcuri cu compoziție mixtă.
În anii 1920-1922, hidrogeologul Dr. Knetl de la compania „Rumpel” din Viena, în urma studiilor efectuate la Băile Olănești, a concluzionat că debitul și temperatura apelor minerale rămân constante sau variază foarte puțin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olăneștiului (izvoarele minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11 , 12, 13, 14, 15, 16, 17.18). Odată finalizată capturarea, sursele de hidromină au fost supuse investigațiilor fizice și chimice de către Dr. Krizon din Praga, chimiștii Meta și Schwartz de la Institutul Geologic, Dr. V. Bianu, Dr. C. Mihailescu, Dr. L. Alexiu , Dr. P. Petrescu.

În urma analizelor, în 1926 izvoarele minerale din Băile Olănești după concentrare au fost clasificate în 3 grupe:

apele hipotonice (izvoarele minerale nr: 24,12,11,14,10,6)
apele izotonice (izvoarele minerale nr: 5,7,30)
ape foarte ușor hipertonice (izvoarele minerale nr: 19,3,20).

Cazare Baile Olanesti, Hotel Olanesti, Hotel Stogu, Hotel Central


Preluare https://www.valceaturistica.ro/