Izvoare Minerale Calimanesti - Caciulata, Valcea 11/01/2020
Izvorul miraculos nr. 1 Caciulata

Calimanesti-Caciulata

Calimanesti-Caciulata

Poze Caciulata

Calimanesti-Caciulata

Izvorul nr. 7 si 14

Calimanesti-Caciulata

Izvorul nr.6 si 8

 


 

         

Calimanesti – Caciulata a fost izvorul mineral favorit al imparatului Napoleon al III-lea 

 

            Efectele curative, folosirea apelor termale este insa atestata mult mai inainte - de pe vremea romanilor - cand in timpul imparatului Hadrian (117 - 138 e.n.) la castrul roman Arutela se foloseau apele sulfuroase pentru tratarea reumatismelor. Efectul terapeutic al apelor minerale ia amploare mai ales odata cu descoperirea izvorului nr. 1 Caciulata - “o comoara, un izvor unic”, dupa aprecierea specialistilor.  

            Prin infiintarea in 1854 a  “Stabilimentului” balnear, rudimentar la inceput, faima apelor minerale din Calimanesti creste de la an la an. Vine aici in 1860 Mihail Kogalniceanu, iar imparatul Frantei, Napoleon al III-lea se trateaza cu apa de Caciulata la recomandarea doctorului Carol Davila - trimitand regulat diligente ce transportau damigene cu apa. In 1873 apa de Calimanesti primeste “Medalia de aur” la Expozitia internationala a apelor minerale de la Viena, iar in 1893, in Elvetia, apele minerale de la Calimanesti, Caciulata si Cozia obtin diploma “Grand Prix” si medalia de aur.

          Apele minerale izvarasc din Valea Oltului fiind mentionate inca de pe vremea romanilor. In timpul nostru, inca din 1860 acest loc a capatat faima in Europa  pentru izvoarele sale minerale care au fost inbuteliate si transportate la Paris unde erau folosite cu regularitate de imparatul Napoleon al III-lea care le-a comparat cu cele similare din Franta, cum ar fi Chapelle, Eaux Bonnes si Chatelguyan. Aceste izvoare au starnit pe buna dreptate in epoca interesul european, fiind medaliate cu aur la expozitiile de la Viena din 1873 si Bruxelles in 1893. Cu izvoarele pe care le are intr-un spatiu atat de restrans statiunea poate fi notata intr-o carte de recorduri caci putine localitati balneare se pot lauda cu atatea surse minerale.    

          Intre anii 1907 - 1911 este suprainaltat Pavilionul Central care este dotat cu o sectie de tratament balnear ce pe parcursul anilor va deveni una dintre cele mai importante in tratamentul reumatismelor.

Sunt descoperite sonde si izvoare minerale ce dau o faima unica statiunii:

             -          Calimanesti: izvoarele 4, 5, 14, 7, 8, 6, sonda 1005     

          -          Caciulata    : izvoarele 1, 2, sondele 1003, 1004

          -          Cozia         : izvoarele 1, 2, 3, 4

          -          Bivolari      : izvoarele 1, 2

          -           Pausa        : izvoarele 1, 2  

          Spre sfarsitul secolului al XIX - lea apare fenomenul de imbuteliere si comercializare cu sticle  a apelor.

           Azi, Calimanesti este una dintre cele mai moderne baze de tratament din Romania, prin natura locului si a valorii apelor minerale rivalizand cu cele mai importante statiuni din Europa.          

            Calatorule, oricare ai fi din oricare parte a lumii nu pregeta ca trecand prin defileul Oltului sa te opresti putin prin minunata statiune Calimanesti – Caciulata si vei vedea ca dupa aceea sigur te vei reintoarce!

Articol scrie de Agentia 4Travel.ro