Statiunea Calimanesti-Caciulata 21/05/2020
Cazare in Calimanesti – Caciulata


  Cele mai vechi informatii despre aceasta regiune spun ca romanii, dupa cucerirea Daciei, vor construi aici, în anul 138, un castru, cunoscut cu numele de Arutela, numele dat de romani raului Olt. La Arutela si la Jiblea s-au gasit tezaure de monede romane. În vremea împaratului Hadrian se va consemna existenta termelor de la Arutela, folosite de catre daci si de catre romani.
În jurul castrului se va dezvolta o comunitate rurala, pe ambele parti ale raului Olt.
În secolul V acest sat se destrama, fiin împartit între conducatorii ei Caliman (care va da numele asezarii sale Calimenesti), Stoian (care va întemieia satul Stoienesti), serban (fondatorul satului serbanesti), si Bogdan, care va fonda Bogdanestiul. Aceste locuri si-au pastrat numele pana în ziua de astazi.
Calimanestiul se va dezvolta în jurul Manastirii Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran, care atesta documentar locul la 20 mai 1288: "...a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire...la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost mai înainte satul boierului domniei mele Nan Udoba pe care cu dragoste si multa osardie, dupa voia domniei mele, l-a închinat mai înainte zisei manastiri".
În prima jumatate a secolului al XIX-lea – asa cum noteaza dr. Ştefan Vasile Episcopescu, (Apele metalice ale Romaniei Mari) – “unii ţarani din Calimaneşti, au avut în casele lor, (…) pe Aga Iusuf şi pe Selim Bei din Rusciuc, carora le faceau bai sulfuroase…”.  Procedura respectiva, foarte ancestrala, consta în încalzirea cu pietre arse în foc a apei transportate de la paraul Puturoasa, în butoiaşe de lemn, iar baia se facea în cazi de lemn şi era urmata de masaje cu uleiuri parfumate. Aceasta modalitate de cura balneara se mai practica înca pe la jumatatea secolului al XX-lea.
Primii care vor amenja bazine si pavilioane pentru tratament, si care vor încerca sa capteze izvoarele minerale, for fi chiar egumenii de la Manastirea Cozia, cel mai important fiind Ghenadie (1830).
În 1829, doctorul Meyer investigheaza proprietatile miraculoase ale apelor de la Calimanesti-Caciulata, la ordinul domnitorului Grigore Ghica. Alti doctori importanti care cerceaza calitatile apei termale de aici sunt C. Fr. Siller (1852), Joseph Caillat (1854), iar Carol Davila recomanda împaratului Frantei Napoleon al III-lea sa urmeze o cura cu apele de la Caciulata, în 1855. Tot doctorul Davila va milita pentru înfiintarea unui centru de tratament pentur militar, în aceasta statiune.
În 1873, în cadrul Expozitiei de la Viena, apele minerale de la Caciulata sunt medaliate si primesc Diploma de Grand-Prix, iar în cadul Expozitia Internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles primesc medalia de aur.
În 1890 zona devine statiune, în 1919 se construiesc primele pavilioane penbtru ape minerale, iar în 1927 este declarata oras.
Personalitati prestogioase vin sa se trateze la baile de aici, printre cele mai faimoase nume numarandu-se împaratul Napoleon al III-lea al Franţei, împaratul Franz Joseph, care comanda apa de la Caciulata, ce-i era adusa cu postalionul, pentru tratarea ficatului sau afectat, preşedintele Franţei Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvador ş.a..
 Începand din anul 1930, apa minerala atermala de la Caciulata începe sa fie exploatata instustrial si îmbuteliata, respectiv, 52.951 de sticle în 1930, cu cota de varf în 1937, cand au fost îmbuteliate peste 81.000 de sticle.

1. Apele termale  din Caciulata si proprietatile lor


Apele de la Calimanesti-Caciulata sunt foarte variate. D.p.d.v. al compozitiei chimice, apele sunt de toate categoriile: sodice, calcice, bromate, sulfuroase, ioduroase, clorurate, magneziene etc. Difera mult si gradul de mineralizare al apelor, unele fiind ape oligominerale, altele fiind hipotone, unele izotone si altele hipertone. De asemenea, temperaturile izvoarelor difera, aici întalnindu-se atat ape minerale reci, cat si izvoare termale (41-49 (41-490C).
De aceea, si afectiunile pentru care se recomanda aceste ape sunt foarte variate, fiind recomandate în probleme de natura renala, dermatologica, metabolica, digestiva, alergica, reumatismala etc.
În prezent, facilitatile de tratament din aceasta statiune includ:
bai calde în cada sau în bazine alimentate de izvoarele minerale
electrohidroterapie
bazine descoperite alimentate de ape termale sulfuroase
masaj medical
cataplasme cu namol sapropelic
kinetoterapie si hidrokinetoterapie, în bazine acoperite
aerosolterapie
cura interna cu ape minerale din izvoarele atermale (reci)
sauna
terapie laser
acupunctura si reflexoterapie
hidroterapie, prin afuziuni, terapie florala, bai cu dioxid de cardon, ds subacval, bazine galvanice
bazine de înot pe malul Oltului
sali de gimnastica si recuperare medicala etc.


Afectiunile tratate la Calimanesti – Caciulata includ:


boli digestive: gastrite cronice hipoacide si hiperacide, constipatii si colite cronice, ulcer gastric, stomac perforat, ulcer duodenal, enterocolopatii
boli hepatobiliare: diskinezie biliara, colicistite, hepatite sau pancreatite cronice, afectiuni hepatice, colecistectomie
boli ale sistemului excretor: litiaza renala, infectii urinare, pielonefrita cronica, microlitiaza, glomerulonefrita, pielocistita
boli metabolice: diabet, obezitate, hiperuremie, hiperlipemie
boli ale tractului respirator: bronsita si traheobronsita cronica
maladii neurologice periferice: pareze, nevralgii, neuropatii, sechele post-poliomielitice, nevrite periferite
boli reumatismale: tendinita, artroza, spondiloza, poliatroza, tendinoza, tendomiaza
stari postraumatice localizate osos si articular: entorse, luxatii, fracturi
sindromul ovarian post-menopauzal, anexite, sterilitate
boli otorinolaringologice: rinosinuzita, laringita, sinuzita
boli dermatologice: acnee juvenila
boli cardiovasculare: arterita
alergii: injectii intramusculare în zonele afectate de alergoza cutanata

Oferta noastra

Excursiile noastre în statiunea Calimanesti-Caciulata ofera cazare în Hotelul Orizont Cozia***. Avem la dispozitie 96 de locuri de cazare, dispuse în 19 camere matrimoniale, 24 camere twin si 4 apartamente. Camerele au o panorama superba asupra muntelui Cozia si raului Olt.
Facilitatile dispuse de catre hotel includ: mic dejun de tip bufet suedez, telefon cu linie internationala, seif la receptie, primirea corespondentei, sauna, masaj, sala de biliard, masa de fotbal, spatiu de joaca pentru copii. De asemenea, hotelul pune la dispozitie sali de conferinta dotate cu toata aparatura tehnica moderna.
Noi, cei de la 4Travel, ne straduim sa gasim hoteluri centrale la preturi avantajoase, astfel încat calatorii nostri sa fie foarte aproape de toate atractiile orasului.
Astfel, de la Hotelul Orizont Cozia puteti ajunge usor si fara nici o problema sa vedeti:
Manastirea Cozia
Manastirea Turnu
Manastirea Stanisoara
Schitul Ostrov
Parcul National Cozia
Cascada Lotrisor
Ruinele castrului roman Arutela
Gara Calimanesti
Biblioteca oraseneasca A. E. Baconschi


Alte hoteluri recomandate in Calimanesti-Caciulata sunt : 
Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Central, Hotel Caciulata,Hotel Traian

Cazare CaciulataPiscina exterioara Caciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Caciulata, Hotel Central CalimanestiPiscina interioara Caciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Caciulata, Hotel Central CalimanestiPiscina interioara Caciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Caciulata, Hotel Central CalimanestiPiscina interioara Caciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Caciulata, Hotel Central Calimanesti
 

Piscina exterioara Caciulata, Hotel Cozia, Hotel Oltul, Hotel Caciulata, Hotel Central Calimanesti