Tratament balnear in statiunea Calimanesti Caciulata - 4Travel.ro 27/01/2020
In statiunea Caciulata este cea mai mare baza de tratament din tara.  La Caciulata vin sa se trateze si turisti straini, de la cei mai tineri, pana la cei mai batrani. In baza de tratament Caciulata se fac in jur de 6500 de proceduri pe zi si se trateaza boli cardiovasculare, digestive, hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, tulburari metabolice si nutritionale, afectiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos, stari reumatismale si posttraumatismale, ginecologice, dermatologice,  etc..

Izvoarele minerale, apele termale sunt perlele statiunii Calimanesti-Caciulata. Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astazi medicamente pentru miile de bolnavi din tara si din strainatate.

statiunea Calimanesti - pune la dispozitie turistilor sai 2 baze de tratament situate in Complexul Balnear Cozia (Corp Caciulata, Corp Cozia, Corp Oltul) si in Hotel Central din Calimanesti unde dispun de 2000 locuri de cazare, 20 de piscine in arer liber si in interior, 8 sali de conferinta si un numar de 6500 de proceduri de tratament pe zi.

Gama de afectiuni ce pot fi tratate la Caciulata sun:

- Boli ale tubului digestiv
gastrite cornice cu hiper si hipoaciditate, ulcer gastric si duodenal fara complicatii, sechele stomac operat, enterocolopatii cornice nespecifi

- Boli ale vezicii si cailor biliare
dischinezii biliare, colecistite nelitiazice, sechele post colecistectomie, hepatite cronice

- Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare
litiaza si microlitiaza urinara cu sau fara infectii, pielonefrite cronice ascendente, pielocistite, glomerulonefrita cronica stabilizata

- Afectiuni metabolice si de nutritive
diabetul zaharat, hiperuriceunii, hiperlipemii, obezitate

- Afectiuni ginecologice cornice netuberculoase
anexite, metroanexite cornice

- Afectiuni ale cailor respiratorii
rinofaringite, sinuzite cornice, afectiuni bromhopulmonare netuberculoase – bronsite cornice, astm bronsic, bronsiectazia, persoane expuse la noxe respiratorii

- Afectiuni neurologice periferice
pareze, nevralgii, nevrite

- Afectiuni posttraumatice
redori articulare posttraumatice, stari dupa entorse, luxatii, fracturi
Recuperare Postraumatica la Calimanesti Caciulata
Patologia ortopedico-traumatica a sistemului locomotor constituie una din multiplele cauze ale incapacitatii temporare sau definitive de munca, obiectivul principal al terapiei complexe recuperatorii fiind integrarea socio-profesionala a pacientului.
Datorita conditiilor baleno-climatice de care dispune statiunea Calimanesti-Caciulata avem posibilitatea de a trata:
– afectiuni posttraumatice dupa enotrse, luxatii, fracturi, contuzii;
– afectiuni ortopedice postraumatorii: artroplastii de sold, genunchi, umar.


Bazele de tratament dispun de: 
– sali de kinetoterapie dotate cu echipamente moderne;
– bazine cu apa termala pentru practicarea hidrokinetoterapiei de recuperare;
– electroterapie (laser, ultrasunet, unde scurte);
– termoterapie (impachetari cu parafina, cataplasme cu namol);
– masaj


Contraindicatii:
– bolnavi nedeplasabili, fara insotitor;
– bolnavi cu solutii de continuitate ale pielii;
– bolnavi cu suspiciuni de infectii in tesuturile traumatizate.

- Afectiuni reumatismale inflamatorii stabilizate
stari algice articulare, dupa rheumatism articular acut sau dupa infectii de focar

- Afectiuni reumatismale albarticulare
tendinoze, tendomiaze, tendoperiostaze, periartrita scapulochemurala

Afectiuni reumatismale degenerative
artroze, spondiloze

- Afectiuni asociate
dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroza astenica, boli profesionale)

- Tratament parenteral
injectii intramusculare cu apa sulfuroasa in alergozele cutanate


In anul 1848 a fost descoperit izvorul nr.1 Caciulata (41 grade celsius), care a deschis noi perspective balneare acestei zone. In acest sens sunt cunoscute cercetarile facute de dr. Carol Davila din anul 1855.
In anul 1873, la expozitia internationala a apelor minerale de la Viena, apei de la Caciulata i s-a atribuit Medalia de Aur.
In anul 1893, izvorul nr. 1 Caciulata, obtine la expozitia internationala de alimentatie si ape minerale de la Bruxelles, diploma Grand Prix si Medalia de Aur.
Printre cei care s-au bucurat de efectele tamaduitoare ale izvoarelor minerale s-au aflat si Napoleon al III-lea.
In 1972, statiunea Calimanesti Caciulata, intra in circuitul turistic national.

Apele Termale si Clima

Ape reci (sub 20 °C.)

Ape hipotermale: Cozia 3 si 4 (temperatura între 20 - 34 °C.)

Ape termale: Forajele 1004 Caciulata, Cozia 1 si 5 (42 - 43 °C)

Ape geotermale: Forajele 1006 Caciulata, 1007 Calimanesti, 1008 Cozia (peste 87 °C)

Dupa gradul de mineralizare, în statiunea Calimanesti-Caciulata se regasesc 4 tipuri de izvoare

Izvoare oligominerale: Calimanesti 7 si 14 (sub 1 g la mie)
Izvoare hipotone: majoritatea izvoarelor (1-8 g la mie)
Izvoare izotone: Calimanesti 5 si 8 (8-9 g la mie)
Izvoare hipertone: Calimanesti 6 (peste 10 g la mie)

Izvoarele din aceasta staþiune sunt recomandate si pentru uz intern sub forma de injecþii, irigaþii sau aerosoli. Efectuarea unui astfel de tratament trebuie urmarita îndeaproape de catre medic balneolog.


~ Izvorul Caciulata 1 a fost gasit în anul 1848. Apa izvorului este limpede, gust usor sarat însa placut, cu un miros de hidrogen sulfurat pronunþat. Apa izvorului este sulfuroasa, clorurata, bicarbonata, sodica, calcica, magneziana, hipotona si atermala, cu o mineralizare de 3349,3mg/l; Temperatura apei este de 12 °C., pH-ul de 7,5, cu reacþie slab alcalina.
Apa izvorului are efet diuretic si este folosita cu succes în tratamentul afecþiunilor de rinichi, litiazelor renale oxalice, urice sau fosfato-magneziene. În plus, tratamentul ajuta la fixarea glicogenului în ficat si scade glicozuria si glicemiile patologice. Pe lânga aceste efecte, cura are efect curativ pentru gastritele cornice, hepatitele si colecistele cornice sau pentru glicozuria diabetica.


~ Izvorul Caciulata 2 se afla in Caciulata si are apa slab clorurata, bicarbonata, sodica, calcica si magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare de 2165,4mg/l; Temperatura apei este de 12 °C, pH-ul de 7,5. Apa acestui izvor este des folosita pentru tratarea ulcerului cronic sau gastritele cronice.

~ Izvorul Cozia 3 - 23 grade celsius: apa sulfuroasa, clorurata, iodurata, bicarbonata, calcica, sodica, magneziana, hipotona, atermala

~ Izvoarele 4 si 5 de la Calimanesti au temperatura apei cuprinsa între 8-14 °C Celsius, iar mineralizare foarte mare.

~ Izvorul 6 Calimanesti are o temperatura de 16 °C cu apa sulfuroasa, clorurata, sodica, calcica, magneziana, usor hipertona, atermala, cu o mineralizare totala de 17778 mg/l. Important de stiut este faptul ca acest izvor considerat ca fiind cel mai concentrat izvor pentru cura interna. Apa acþioneaza asupra secreþiei gastrice si asupra tranzitul gastrointestinal. În plus, apa este indicata în gastrite cronice hiperacide, în colecistitele cronice si în tratamentul blefaroconjuctivitelor (spalarea ochilor), în rinite (spalari nazale) si în faringoamigdalite.

~ Izvorul 7 are apa oligominerala, slab bicarbonata, sulfatata, clorurata, potasica, sodica, magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare totala de 540,8 mg/l.

~ zvorul 8 a fost folosit iniþial pentru tratament extern, iar apoi a fost recomandat numai în cura interna. Apa de aici este sulfurata, clorurata, sodica, potasica si magneziana, izotona si atermala, cu o mineralizare totala de 6995 mg/l si ajuta la tratamentul gastritei cronice, hepatitei cronice postvirotice, alergiilor alimentare sau intoxicaþii cronice profesionale.

~ Izvorul Calimanesti 14 are apa oligominerala, slab bicarbonata, clorurata, sodica, potasica, magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare de 555,0 mg/l; temperatura apei de 14 °C. Izvoarele apei sunt utilizate în tratarea gastroduodenitelor hiperacide, ulcerelor gastroduodenale cronice, gastritelor hiper acide, enterocolitei.

~ Izvorul Cozia 2 are apa slab sulfuroasa, bicarbonata, clorurata, sodica, calcica, magneziana, hipotona, mezotermala, cu o mineralizare totala de 1254,5mg/l si este folosita în tratarea hipertensiunii arteriale sau hipertrofiei de prostata incipienta.

~ Izvorul Pausa 1 are apa sulfuroasa, clorurata, bicarbonata, calcica, sodica si magneziana, hipotona, atermala si este folosit pentru cura interna, în dispepsii gastrice cronice, hepatitele cronice posthepatice sau afecþiunile aparatului urinar, albuminorii simple, nefrite insulare.


Beneficiile Terapeutice

În staþiunea Calimanesti-Caciulata se pot trata 5 tipuri de afecþiuni:

Afecþiuni ale rinichilor si cailor urinare
Afecþiuni ale aparatului digestiv si ale glandelor anexe
Afecþiuni ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic
Boli profesionale

Complexul  Calimanesti-Caciulata  îsi desfasoara activitatea în 2 centre de tratament situate în:

Caciulata – Complexului Balnear Cozia
Calimanenti – Hotelului Central
În aceste doua baze de tratament se pot realiza aproximativ 6500 de proceduri/zi. Bazele de tratament sunt deschise zilnic, de luni pâna vineri între orele 08:00-15:00

Hotelurile care fac parte din complexul Calimanesti, Cozia sunt :  Hotel Traian  Hotel Caciulata  Hotel Cozia  Hotel Oltul  Hotel Central  

Alte unitati de cazare recomandata  in Calimanesti Caciulata :

Hotel Casa Romaneasca  Hotel Orizont Cozia

Categorii de afectiuni ce pot fi tratate

- Afectiuni ale aparatului locomotor
- Boli ale tubului digestiv
- Afectiuni ale sistemului renal si urinar 
- Afectiuni metabolice si nutritionale
- Afectiuni hepatobiliare
- Afectiuni respiratorii
- Afectiuni asociate

 

Stațiunea Cozia este o bază de tratament pe malul Oltului ce a fost construită în 1947. Capacitatea bazei de tratament de la Cozia este de 1.500 de pacienți de care se ocupă 8 medici specialiști și aproximativ 100 de asistenți medicali.